Press "Enter" to skip to content


De Big Cat Lion

De koning der dieren – via eeuwen heen leeuw heeft earned unparalleled respect van de mensheid zijn kracht, moed en nobility bij alle andere dieren. Genaamd ‘Panthera Leo’, leeuw is de tweede grootste kat met een gewicht variërend 350 tot 520 pond en een lengte 2 tot 2,8 meter voor de mannen. De vrouwtjes zijn kleiner, met een gewicht en lengte range van 250-350 kg en 1,4-1,9 meter respectievelijk. Met een brede geografische spreiding historisch, leeuwen verblijven momenteel in het wild alleen in Afrika en India. Evenzo twee verschillende ondersoorten zijn over het algemeen – de Afrikaanse en Aziatische leeuw.

De oudste fossielen van Panthera Leo dateert 3,5 miljoen jaar en werd ontdekt in Tanzania. Lions had een enorm scala historisch en bleken in Europa and Amerika als early tot 10.000 jaar geleden. De Euraziatische Cave Leeuw, op de voet gevolgd door de Amerikaanse Leeuw, was misschien wel de grootste kat te hebben bestaan. Beide grote katten stierven uit tijdens de laatste ijstijd met de uitroeiing van hun prooidieren. Wijdverbreide jacht heeft ook bijgedragen aan hun ondergang als leeuwen verdwenen uit Noord-Afrika en grote delen in Azië, vandaag beperkt naar Sub de Sahara en Gir Forest in India.

Lions hebben meestal een uniforme kleur, variërend van goud tot bruin. Welpen hebben vaak vlekken op hun vacht die verdwijnen als ze ouder worden. Soms zijn ze blijven bestaan en zijn zichtbaar op de ledematen en buik, dat is meestal witachtig van kleur (met name in leeuwinnen). Mannelijke leeuwen zijn de enige katten sport een manen, maar mannelijke tijgers hebben vaak manen-achtige haren rond hun schedel. Echter, manen in het geval van leeuwen zich uitstrekt tot hun nek, schouders en buik. De evolutionaire oorsprong van de manen is een onderwerp van enige controverse met sommige autoriteiten volhouden dat is een indicatie van seksuele bekwaamheid en testosteron, terwijl anderen beweren dat haar voornaamste functie is de bescherming tegen andere leeuwen in gevechten. Beide standpunten lijken om waar te zijn, is echter manen vaak gezien worden gekoppeld aan omgevingsfactoren. Gevangenschap levende leeuwen in koelere klimaten van Europa en Noord-Amerika de sport zwaarder manen dat de leeuwen van Tsavo bossig gebied in Kenia zijn maneless. Lions hebben de grootste schedel tussen alle katten, met sterke kaken en hoektanden ontworpen om hun vleesetende levensstijl past.

Leeuwen hebben een sociale levensstijl uniek ten opzichte van alle andere katten. Ze leven in groepen, de zogenaamde trots, dat in aantal variëren van 3-5 in het geval van Aziatische leeuwen om tot 30-40 in de Afrikaanse leeuwen ‘zaak. Groep wonen biedt hen een aantal voordelen, waaronder de coöperatieve jacht en bescherming voor de welpen. Een trots bestaat meestal van 1-3 volwassen mannelijke leeuwen en 10-20 leeuwinnen en hun welpen. Vrouwelijke leeuwinnen meestal verblijf in een trots voor de totaliteit van hun leven, zijn wheres mannetjes uit de trots van de volwassenen als ze volwassen worden, en moet zoeken en overnemen van een trots van hun eigen land.

Leeuwen zijn uitstekende jagers en zijn in staat om naar beneden prooi van elke grootte als gevolg van hun gespecialiseerde jacht vaardigheden. Vrouwen zijn de belangrijkste jagers en vanwege hun slanke nog immens sterk lichaam structuur zijn een van de meest angstige jagers in alle dierenrijk. Gebruikelijke aanpak is om de beoogde prooi cirkel en sluit in het geleidelijk. Paar leeuwinnen inleiding van de lading met het specifieke doel van schrikken en verwarrend de kudde als ze lopen rechtdoor in de richting van de overige leden van de trots die de prooi van de uitvalswegen stengel. De dood is meestal door verstikking echter leeuwen zijn volledig in staat te doden tot middelgrote dieren door klappen uit hun gigantische voorpoten. In feite leeuwinnen vaak gespecialiseerd in het doden van zelfs grote prooien zoals zebra door het breken van hun nek door afschuiving momentum als ze proberen om het avulse tijdens hun sprong.

In tegenstelling tot populaire overtuiging, recente onderzoek blijkt dat mannen deelnemen aan oplopen tot 50-60% van alle jachten – met name voor grote prooien, zoals de Kaapse buffel. Echter, de voornaamste functie van de grote mannen is de bescherming van de trots tegen bedreigingen van buitenaf. Met een grote manen, immens sterk voorvoeten en krachtige kaken – leeuwen zijn misschien wel de beste vechters onder de landzoogdieren. De other overheersende kenmerk van de mannelijke leeuw is zijn moed. Grote jagers en historici handhaven van de leeuw als de koning van de dieren vanwege de grote kracht en moed. Hoewel de tijger sluipt weg door het bos, de leeuw staat zijn de grond, soms met ongelofelijke durf. Er zijn weinig dingen meer angstiger dan een hongerige leeuw en bij tijden zijn loutere gebrul heeft veroorzaakt vele jagers te vallen van de machan aan hongerige leeuw kaken. Lion’s brullen is in feite het hardst onder alle katten en op een heldere dag voert over meerdere kilometers.

Leeuwen meestal prooi op antilopen, gazellen, zebra’s, wildebeesten, wrattenzwijnen en buffels. Echter leeuwen zijn gekend om hun prooi op olifanten en nijlpaarden in Botswana. Er zijn rekeningen van de zwarte neushoorn doodt in Etosha National Park door leeuwen. Soms leeuwen, gedreven door ziekte, gebrek aan prooidieren of habitat aantasting door de mens, ga dan naar de mens-eten. Mensenetende leeuwen display opperste sluwheid en durf en zijn zeer gevreesd door Afrikaanse inboorlingen, als demonen en bovennatuurlijke geesten. Afgezien van al zijn wreedheid, leeuw geeft adel te en anders dan de luipaard, zelden valt mensen aan, tenzij gedreven door extreme hongersnood.

Lions maatje meerdere malen in een jaar en vrouwtjes geven geboorte tot vier of vijf jongen na een zwangerschapsduur duurt tot bijna drie en een half tot vier maanden. Welpen zogen van hun moeders en andere vrouwen trots tot zes maanden en in het geval van de mannen blijven meestal met de trots tot twee jaar. Ondanks de bescherming van de hoogmoed, tot 50% van de leeuwenwelpen in het wild niet overleven als gevolg van honger of incidentele kannibalisme door andere leeuwen. Als nomadische mannelijke leeuwen te nemen over een trots van de bewoner mannen, na een bloedige en vaak dodelijke strijd, doden ze hun jongen. Dit dient niet alleen om de leeuwinnen in de warmte te brengen, maar ook om ervoor te zorgen alleen hun genenpool blijft in de volgende generatie. De gemiddelde heerschappij van een mannelijke leeuw over een trots is meestal 3 jaar. Hij is in topconditie zijn vanaf 4 jaar tot 9 jaar oud, en zijn gezag is absoluut over de vlaktes van Afrika!

De auteur is een blogger over katten en een expert op het gebied leeuw.