Press "Enter" to skip to content


Cougar (Mountain Lion) Habitat

Cougar (Puma concolor) is de meest verspreide degenen onder de wilde katten in het westelijk halfrond. Ze hebben een zeer breed scala uitstrekt van Yukon in Canada naar de zuidelijke Andes van Zuid-Amerika. Vandaar dat de Cougars bekend in verschillende namen in verschillende geografische regio’s. Deze namen zijn puma, herten kat, bergleeuw, bergen duivel, rode tijger, koning kat, sneak kat, Catamount, Mexicaanse leeuw, panter, berg screamer en zilver leeuw. Er zijn meer dan 40 namen voor Cougar in het Engels de taal zelf. Dit dier is ook vereerd met het Guinness World Record voor het hoogste aantal namen. In vergelijking met de tijger, leeuw en Jaguar, Cougars zijn de vierde heaviest wilde kat in de wereld, samen met de luipaard. In Amerika zijn ze de tweede zwaarste wilde kat, na jaguars.

Er zijn zes ondersoorten van de poema – Argentijnse Puma, Costa Ricaanse Cougar, Oost-Zuid-Amerikaanse cougar, Noord-Amerikaanse Cougar, Noord-Zuid-Amerikaanse Cougar-en Zuid-Zuid-Amerikaanse poema. Cougars zijn meer verwant aan kleine katten dan de groten. Zij zijn de grootste onder de kleine katten en vallen niet onder de categorie van grote katten, ondanks zijn grote omvang. Ze zijn bijna zo groot als een jaguar en zo zwaar als een luipaard, maar missen de kracht van jaguars. In tegenstelling tot de grote katten, poema’s niet kan brullen, maar kan grommen en piepen als kleine katten. Ze zijn katten, groot in omvang met gespierde ledematen, en grote voeten en zijn vaak effen gekleurde (grijs of bruin en soms met patches) met roze neus. Hun buik, borst en keel zijn wit van kleur.

Zoals eerder vermeld, poema’s bestrijken een breed scala, van zeeniveau tot veertien duizend meter of meer, met een spanwijdte van meer dan 110 graden noorderbreedte. Op dit moment zijn poema’s gevonden in de Canadese provincies Alberta en British Columbia en Yukon territorium en sommige staten van Amerika. Volgens IUCN (Internationale Unie voor het behoud van de natuur en natuurlijke hulpbronnen), dit dier is aanwezig in elke Midden-en Zuid-Amerikaanse land, met uitzondering van Costa Rica en Panama. Er zijn rapporten over Cougar bevolking in Noord-Amerika, maar er is zeer weinig bekend over het dier in het zuidelijke deel.

In principe zijn poema roaming dieren en kan worden gevonden in diverse habitats zoals de koude bossen van Canada, de regenwouden van Brazilië, de westelijke land van de Verenigde Staten en de uitgestrekte grasvlaktes (pampas) van Argentinië. Ze zijn zo flexibel en kan in tropische bossen, moerassen, graslanden, om te overleven bergen naaldbossen, woestijn struikgewas, en op elke locatie met voldoende dekking en prooi. Cougars liever dicht beboste gebieden in de kustzone van moerassen, rotsen en bergketens als hun habitat.

Cougars zijn solitaire dieren met verschillende gebieden. Alleen moeders samen met de welpen zwerven rond in groepen. Zij hebben grote gebieden, die zijn meestal ovaal of cirkelvormig. Het gebied van de Cougar territoria en hun bevolking hangt af van de overvloed aan prooi, vegetatie en reliëf. Als er een schaarste van roofvogels in een bepaald gebied, zou de omvang van de verschillende gebieden groot zijn. Ze hebben geen vaste holen, maar ze zijn te vinden rust in de grotten onder rotspartijen, en in dichte vegetatie. Cougars hebben de neiging om te migreren naar de bergen in de winter, vooral voor de jacht. Ze hebben een levensduur van 8 tot 13 jaar in het wild en tot 20 jaar in gevangenschap.